Då har vi inträtt i 2025 års bryggkalender och det är således dags att summera bryggåret 2024 samt blicka fram mot vad 2025 har att bjuda på.
Bryggåret 2024 blev inte något superaktivt bryggår med endast sju stycken bryggningar. Det handlar inte om avtagande intresse utan att familjelivet helt enkelt måste gå före. Jag har varit och är fortfarande ganska begränsad i mina bryggtillfällen då de behöver genomföras tidig morgon, vilket innebär helgdagar. Det har dock blivit en del mycket bra öl under året:
Kveik Session IPA
Italiensk Pilsner
Modern västkust IPA
Belgisk Pale Ale
Den öl som jag stått och stampat med en del under året är husets Saison som varken blivit bättre eller sämre. Men kunskapen om ölstilen fortsätter att växa och det är likväl den ölsort som jag fortfarande funderar mest kring. Det jag kommit fram till under året är att man som hembryggare helt enkelt inte ska stirra sig blind på vad de kommersiella bryggerierna som producerar stilen på högsta nivå sysslar med, eftersom de har en helt annan utrustning än vad vi hembryggare har tillgång till. Utrustning som är designad för att brygga just den här typen av öl efter de ingredienser de har tillgång till. Mitt saisonfokus under 2025 blir således att hitta nya vägar fram till den öl jag vill ha, som jag troligtvis heller aldrig kommer att nå fram till. Men det vet jag ju också om. Det är lite som att hålla på ett lag som aldrig vinner.
2024 var också ett ölår då jag druckit färre öl än andra år. För att vara hembryggare dricker jag nog ovanligt lite. Detta beror nog på att jag blivit mer och mer kräsen kring vilken öl jag dricker, lämpliga tillfällen blivit färre, mindre träning (som påverkar mitt sug) samt att jag tycker Systembolaget gjort ett ovanligt dåligt år med att importera bra öl. Mycket av den öl som kommer in i sortimentet är också återkommande, år efter år. Tur är väl dock att det alltid finns Saison Dupont på mitt närmaste bolag.
Bryggåret 2025 är fortfarande ett oskrivet blad och bryggrummet står utan ingredienser. Jag har dock några bryggningar på önskelistan:
– Något ljust och välhumlat engelskt med Timothy Taylor-jästen (Wyeast 1469 West Yorkshire).
– Dekoktionsmäskad pilsner med Fermentis Saflager S-189. Mest för att pröva något nytt.
– Simcoe-baserad västkust IPA. Kanske tillsammans med Cascade och Chinook?
När det gäller utrustning så finns det flera önskemål på uppgraderingar, men egentligen behöver jag inget nytt. Jag delar alltid upp mina bryggningar för jäsning på två stycken 13L SS Brewtech Brew Buckets, och här har jag länge suktat efter ett större rostfritt kärl som rymmer runt 25-30 liter för att då kunna slippa dela upp ölen på två kärl. Har man en gång bytt till rostfritt är det svårt att gå tillbaka till plast och min erfarenhet av större jäskärl av plast (ej hink) har inte varit särskilt positiva. Helst vill jag ha ett rostfritt kärl med två utgångar; ett för att kunna tappa ut jäst (för återanvändning samt för klarning) och ett för att kunna tappa ut öl. Dessa kostar dock en slant och det enda på marknaden för en rimlig peng är ett 30-literskärl från Brew Monk. Detta verkar dock vara av tveksam kvalitét, men det kan eventuellt bli en investering när tillfälle ges. Med ett större jäskärl kommer jag också behöver återinvestera i ett 18-L fat, vilket blir en merkostnad då jag sålde mina större fat för några år sedan.
Högt upp på önskelistan står en syrgasregulator för att kunna syresätta ölet med syrgas inför jäsning. Detta känns som en rimlig investering att göra under året och något av finbryggarnas absoluta utrustningsmåsten. Detta för bryggning med färskjäst.
Ett sista och orimligt önskemål är att prisstigningarna på ingredienser ska sluta öka. Att det ska vara billigare att brygga egen öl än att köpa färdigbryggt är en myt, vilket vi vetat om länge. Men ibland tar det emot när det ska beställas ingredienser och det har hänt att jag avbrutit beställningar enbart för att kostnaden sticker iväg. Kanske finns det en utvecklingspotential för egen del kring detta område? Återanvända jäst är en sak jag skulle vilja börja göra, men det kräver också ett jäskärl med rätt utgångar för att göra det smidigt, vilket då i slutändan blir en kostnadsfråga. Kanske kan en kommande bryggning gå ut på att brygga så billigt som möjligt?