En produkt jag inte riktigt förstår

White Labs har sedan i somras börjat pumpa ut en ny och dyrare produkt som nu börjat nå oss svenska hembryggare. Det handlar om samma jäst som tidigare men nu i en ny och ”förbättrad” förpackning, som så klart kostar mer. För 179 kronor kan man nu köpa en större mängd jäst som är anpassad efter 20L satser. Det finns en hel del att läsa om dessa på White Labs hemsida och förutom att förpackningen är större så ska den vara bättre på flera sätt och vis. T.ex. hävdar White Labs att all deras jäst har en vitalitet på 95% när de lämnar deras labb och att den nya större Purepitch-förpackningen möjliggör att jästen behåller 90% vitalitet i genomsnitt i så länge som 7 månader efter produktionsdatum. Så kanske det är, men innan jästen hamnar hemma hos mig så tror jag det ska mycket till för att jästen ska vara så pass pigg. Jag är skeptisk. Mängden aktiva/levande jästceller spelar så klart roll, men för mig är det viktigare att de är pigga när de åker ner i vörten. Jag vill ha en snabb start på jäsningen och för mig är detta en viktigare faktor än mängden trötta celler. Att jästen är pigg och redo till bryggdag garanterar ju i de allra flesta fall att antalet celler också är tillräckliga. Jag har därför lite svårt att se någon poäng med dessa nya förpackningar då det i slutändan är bättre och billigare att göra en förkultur som garanterar pigg och kry jäst till bryggdagen.

Har man möjlighet att in på detaljnivå räkna antal aktiva celler för att på så sätt med stor noggrannhet kunna styra över- eller underpitch, då är det en annan sak. Jag tvivlar dock på att det finns någon hembryggare som faktiskt gör det. Man kan använda kalkylatorer där man skriver in tillverkningsdatum hit och dit, men ska man vara ärlig så tror jag man lurar sig själv om man förlitar sig på dessa då det helt enkelt inte går att kontrollera på den detaljnivå som syftet med dessa kalkylatorer försöker fylla. Är du professionell bryggare är dessa förpackningar ändå för små, så då fyller de heller ingen funktion. Har man utvecklat teknologi och metoder för att hålla jästen piggare är det så klart ett stort plus och något som är välkommet. Jag förstår bara inte varför det ska vara större förpackningar som också nu blir dyrare? Nu brygger jag inte 20L satser längre men om jag gjorde det och skulle ge mig på en IPA eller något som drar upp kostanden lite mer än en lager, och jag även skulle använda mig av denna större Purepitch, skulle man komma under 1000 kronor för en sats, med frakt inräknat?

Jag misstänker att White Labs själva ser att fler och fler jästproducenter tar sig in och kniper andelar av marknaden och flera av dessa har större förpackningar med mer jäst i än White Labs klassiska förpackningar, och att de nu känner behov av att öka storleken på sina förpackningar för att inte hamna på efterkälken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *