Att leda ut ånga


Jag har gått i uppgraderingstankar ett bra tag nu, av flera anledningar. Min bryggutrustning har gått från ett smidigt brew-in-a-bag-system till att satslaka med hjälp av en extra gryta och en lauterhelix. Att gå från BIAB till en manuell satslakning adderade inte bara massvis med tid till min bryggdag, vanligtvis låg en bryggdag med satslakning på 5-6 timmar beroende på mäskschema, koktid och hopstand, men min öl blev också bättre.

I bråda dagar med småbarn blir möjligheterna till att brygga färre och färre. Så när jag väl kommer till skott och får till en bryggning så önskar jag en förenklad och förkortad process utan att kvalitén nödvändigtvis blir lidande. I vårt hus har vi en ganska stor tvättstuga där en vägg har hyllplan och skjutdörrar. Bakom dessa skjutdörrar på hyllplanen har all min bryggutrustning huserat sedan vi köpte villan för drygt 1.5 år sedan. I tvättstugan har jag även min jäskyl där jag kan styra temperaturen, samt min serveringskyl med två tappkranar installerade på dörren. För att underlätta bryggningen har jag länge funderat på möjligheten att kunna utföra all bryggning nere tvättstugan och på så sätt slippa bära saker upp och ner för trapporna. Vattenkran och diskbänk i rostfritt stål finns redan i tvättstugan vilket är en förutsättning.

Egentligen finns allt som jag behöver för bryggningen i källaren, förutom en värmekälla och möjligheten att leda ut ånga under kok. Tvättstugan inhyser ett fönster på ca 77x40cm som jag planerat att kunna leda att ånga ur under bryggning. Att öppna fönstret och trycka ut ångan med hjälp av en fläkt är inget alternativ eftersom jag då utsätter hela källaren för kallras, om jag vill brygga under vintertid, vilket jag såklart vill. Kanske inget större bekymmer om man bor söderut, men när temperaturen smyger neråt -15-25 vill man gärna hålla alla fönster i huset stängda. Min tanke har då varit att antingen såga ut ett hål på en plywoodskiva eller dylikt, fästa i fönstret och sätta upp under koket.

I mitten på februari fick jag ärva en relativt kraftig fläkt av en kollega som redan satt fastmonterad på en skiva. Han råkade se när jag satt och letade efter fläktsystem på internet och frågade då om jag ville ha en fläkt som stod och skräpade i hans garage. Det var när denna fläkt tillslut landade i källaren som tankarna på uppgradering av bryggutrustning tog fart.

Drevband på plats.

Jag började med att såga till skivan så att den passade insidan av fönsterkarmen. Jag hade från början tänkt öppna upp hela fönstret och fästa skivan utifrån, men dels så visade det sig att själva fläkten var för stor, samt att att fönstret bara gick att skjuta upp till en viss del, vilket blockerade ungefär halva fönster från utsidan sett. Jag har sedan skaffat drevband som ska täta mellan fönsterkarmen och skivan som fläkten sitter på, för att undvika kallras. Hela skivan kilas sedan något osexigt, men fungerande, fast med hjälp av en planka, vilket får duga tills jag kommit på en bättre lösning.

Eftersom fläktens röringång hade en diameter på 15.6cm innebar det en del arbete för att vidga ingången till 16cm.

Därefter har jag införskaffat några rördelar på XL-Bygg som gör att jag kan rikta röret. Här vill jag passa på att rikta ett tack till Oscar på Hattmakarens Bryggeri som var vänlig nog att skicka mig en rörövergång mellan 16 och 32cm, som både ser ut och kommer fungera som en huva. Man behöver alltså inte skaffa Braumeisterhuvan för 1500 kronor utan man kan komma undan strax under hundralappen.

Rörövergången som kommer tjäna som huva, samt bryggbänken.

Efter en del sågande och bändande var jag tillslut klar med fläkten och dess rördragning vilket innebar att jag nu enbart saknade värmekälla för att kunna bedriva all bryggning nere i källaren. En bryggbänk var jag också tvungen att införskaffa för att kunna mäska och koka strax under fönstret. Jag spenderade några lunchraster på att rita upp en bryggbänk och var redo att handla virke när jag insåg att vi hade en tv-bänk som de förra ägarna av huset lämnade kvar, som vi inte använde. Även om den inte var utformad som den bänken jag ritade upp, som skulle möjliggöra kontinuerlig lakning, fann jag den fullt duglig. Det var bara att bära ner den i källaren. Jag köpte transporthjul på biltema för att bänken skulle bli mer mobil, vilket jag inte ångrar. Att skjuta runt på massa vört är kanske inte att rekommendera, men beroende på kylningsmetod skulle jag eventuellt behöva minska avståndet till vattenkällan vid diskbänken, så jag monterade fast hjulen. Dessa är ju tämligen enkla att plocka bort om det viljan skulle infinna sig.

Jag har alltid påstått att jag har tummen mitt i handen men med åren har det visat sig att jag kan överraska mig själv. Fönster är nu färdigt och håller förhållandevis tätt från kalluft. Helt tät behöver lösningen inte vara eftersom det bara monteras upp vid koket.

2 thoughts on “Att leda ut ånga

  1. Hej där! Bra blog må jag säga!
    Jag brygger med GF30 i källaren och tänker göra i stort sett identiskt som du har gjort med ventilationen. Har bara ett par frågor som jag tänkte att du skulle kunna svara på.
    I tekniska datan på kanalfläktarna så står det att maxtemperaturen på ångan inte får överskrida 60 grader, vissa fläktar 70 grader. Har det lett till några problem för dig? En fråga till. Bildas det inte kondens i fläkthuset? Så skovlarna går i vatten?
    Hoppas du har tid/lust att svara.
    Mvh

    1. Hej!

      Det vore nog en bra idé att följa de rekommendationer som finns för den kanalfläkt du har. Min fläkt är nog något kraftfullare än många kanalfläktar och låter också därefter. Det är någon slags byggfläkt (fick den av en kompis) som använts till att röksanera ett rökskadat hus. Den är helt i metall så jag har inte varit så orolig för ångan. Själva huvan kommer från Ahlséns, som en annan hembryggare var så vänlig att skicka upp. Jag har inte märkt någon kondens, men det kan ha att göra med det kraftiga utsuget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *